Zoutkeet in de Gooi en Eemlander

De Gooi en Eemlander schreef op 11 april 2022 in het Regio katern het volgende;

Een kind in een rolstoel kan nu ook moeiteloos de draaimolen in en met water en zand kliederen in De Zoutkeet in Hilversum

Het weer nodigde zaterdag aan het begin van de middag niet echt uit voor een gezellig dagje speeltuin. Maar toch, op het moment dat een van de speeltoestellen voor mindervalide kinderen in de Zoutkeet officieel werd geopend, trokken de donkere wolken even opzij en brak de zon door. Hoe symbolisch wil je het hebben als speeltuin?

De speeltuin van De Zoutkeet in Hilversum heeft er sinds zaterdag officieel een serie bijzondere attracties bij: toestellen waar ook kinderen in een rolstoel mee aan de slag kunnen. Voorzitter Vincent Koch van De Zoutkeet is er buitengewoon trots op, liet hij tijdens en na de opening herhaaldelijk horen.

,,Je staat er vaak niet bij stil dat gewone speeltoestellen niet of nauwelijks zijn te gebruiken door kinderen met een beperking. Bij ons werd het zaadje geplant door Stichting Het Gehandicapte Kind en Jantje Beton. Hoe kunnen we onze speeltuin aanpassen zodat ook kinderen in een rolstoel er terecht kunnen?’’

De Rotary Hilversum-West vond het een sympathiek plan en zette haar schouders eronder om geld bijeen te krijgen voor de aangepaste speeltoestellen. Dat is ruimschoots gelukt, vertelde voorzitter Christel van Bragt van de Hilversumse Rotary-afdeling.

Ze overhandigde zaterdag direct na de officiële opening van de vernieuwde speeltuin een cheque van 8000 euro. En wellicht zit er nog meer in het vat voor de speeltuin. Rotary Hilversum-West houdt later dit jaar een drakenbootrace waarvan de opbrengst ook ten goede komt van De Zoutkeet.

De overhandiging van het geld was – alweer – symbolisch, want de speeltoestellen staan er dus al. Volgens voorzitter Koch is er een speciale draaimolen neergezet waar kinderen met een rolstoel moeiteloos in en uit kunnen stappen. Verder zijn er twee ligschommels, is er bij de zandbak een verhoogde zandtafel neergezet waar kinderen met een rolstoel onder kunnen aanschuiven en is er een waterpomp zodat kinderen met een beperking met zand en water kunnen kliederen.

Christel van Bragt opende de vernieuwde speeltuin door samen met ’ervaringsdeskundige’ Rosalie Tuinhout een van de aangepaste speeltoestellen in gebruik te nemen. Dat het belangrijk is dat kinderen met een beperking op een normale manier met leeftijdgenoten kunnen spelen, onderstreepte Rosalie Tuinhout al eerder in deze krant. Ze verloor op jonge leeftijd een been door botkanker.

Ze kwam als jong kind geregeld in De Zoutkeet. ,,Ik kon eigenlijk alleen op de schommel. Maar ja, we hadden thuis ook een schommel in de tuin, dus zo bijzonder was dat niet. En je kunt in een speeltuin niet de hele tijd één toestel in beslag nemen. De andere kinderen willen ook schommelen.’’

De Rotary Hilversum-West heeft het geld voor de speeltoestellen onder meer ingezameld met een drive-in bingo op Landgoed Zonnestraal vorig jaar zomer en een met een groot concert afgelopen vrijdag. Christel van Bragt is heel blij met het opgehaalde bedrag, vooral ook omdat veel van de geplande activiteiten nogal in de wielen zijn gereden door verschillende coronamaatregelen.

,,We wilden aanvankelijk een groot concert rond Kerstmis houden, maar toen waren de restricties zo streng dat we het hebben moeten afblazen. Dat hebben we uiteindelijk verplaatst naar dit voorjaar. Klein voordeel was wel dat een aantal mensen hun geld niet hebben teruggevraagd. Beschouw het maar als een donatie, zeiden ze’’.

De financiering van de speeltoestellen was helemaal rond door een grote donatie, buiten de Rotary om. Wie de gulle gever is, kan Koch niet bekendmaken, want die wil anoniem blijven. Rosalie Tuinhout werd na afloop van de opening door De Zoutkeet gebombardeerd tot ’ambassadrice van de speeltuin’. Wat dat precies inhoudt konden Koch en zij nog niet zeggen. ,,Daar gaan we het nog over hebben’’, zei ze, ,,maar het klinkt goed.’’

Speelseizoen

De Zoutkeet is geopend van 9 april tot eind oktober, van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De entree is 1,50 euro per persoon. Een abonnement kost 35 euro per seizoen voor een heel gezin.