Geschiedenis speeltuin

AL MEER DAN HONDERD JAAR . . .

Elke zomer genieten hilversumse kinderen en hun ouders van de prachtige speeltuin naast de Zoutkeet. En in 2009 was het groot feest. De “Buurt- en Speeltuin Vereniging Hilversum-Zuid” bestond honderd jaar.

Het begon destijds bij de Oranje-vereniging voor het Bloemenkwartier. Die vereniging wilde zijn taak verbreden. Men vond dat er te weinig speelplaatsen waren waar kinderen onder toezicht konden spelen, en zo ontstond speeltuin Oude Haven beneden in de oude haven.

In 1959, toen de vereniging 50 jaar oud was, besloot men een vervallen speelterrein aan de J.P. Coenstraat opnieuw in te richten, en een nieuwe speeltuin te openen. Gevolg was dat de Oude Haven later wegens gebrek aan leden gesloten werd.

Begin jaren zeventig kwamen er plannen voor nieuwbouw van een Montessori-school aan de J.P. Coenstraat, en de speeltuin met zijn activiteiten kwam aan de Zoutmanlaan terecht. Gevolgd door “de oude Zoutkeet”, een noodschool, die van hetzelfde terrein aan de J.P. Coenstraat afkomstig was, en die met vrijwilligers afgebroken, verplaatst, en weer opgebouwd werd.

Inmiddels zijn de speeltuin en natuurlijk de nieuwe Zoutkeet weer helemaal bij de tijd.
En de speeltuinvereniging is stilletjes opgegaan in de Stichting Zeeheldenkwartier.